“Sorayos” contra “La congregació Mariana”

A l’Il·lma. i  Excma. Sra. Soraya Sáenz de Santamaría

Il·lma. i  Excma. Sra.  S.S. S.  (que és com li diuen alguns)

Llicenciada en Dret a Vallodolid (1994), advocadessa de l’Estat amb el núm. 2 de la promoció de 1999,  vostè sap perfectament que no és cap “genovesa” nata sinó, mal li pesi, una simple dona de províncies arribada al carrer  Génova. Sap que, per això sol, alguns correligionaris  amb més avior la menyspreen. Nascuda a Valladolid (10-VI-1971), arribà al costat del vicepresident Rajoy l’estiu del 2000 com a assessora jurídica, torejà els temes de les vaques boges i el Prestige,  i no se n’ha mogut més.  Quan Rajoy la designà membre del Comitè Nacional del Programa Electoral el 2004, tenia el carnet del PP  nou de trinca. Anava en 19è lloc a la llista per Madrid, però no va prendre possessió de l’escó al Congrés fins que Rato no va dimitir per anar al FMI. Designada Secretària Executiva de Política Autonòmica i Local, la seva tasca consistí a formar part  de les comissions del Congrés per redactar les reformes de la majoria d’Estatuts (llevat del de València), amb especial interès pel català. És així, oi? El 2005 es casà al Brasil amb José Iván Rosa Vallejo, advocat de l’Estat de la promoció del 1996 (la promoció se la coneix com “la Gloriosa”), que males llengües diuen que l’ha nodrit de  vint-i-tants advocats de l’Estat amics per ocupar  alts càrrecs (entre els quals, Jaime Pérez Renovales, Miguel Temboury, David Villaverdes, Lourdes Centeno,  Isaac Salama…). Un veritable govern a l’ombra que  maneja com vol perquè li deuen el càrrec. El marit, ¡ci mancherebbe!, trobà feina a Telefònica, d’on Nicolàs Oriol Enciso, un company de promoció, és Director dels Serveis Jurídics.

És cert que Trillo li encomanà el recurs d’inconstitucionalitat contra l’Estatut català del 2006, aprovat a les Corts i referendat per la ciutadania? Diputada el 2008, fou portaveu del Congrés.  Es va donar a conèixer quan se les tenia  amb la vicepresidenta socialista Fernàndez de la Vega, recorda? Des del 2011és Vicepresidenta, Ministra de la Presidència i Portaveu del Govern, a més de mare des del novembre (no s’acollí a cap llicència laboral per maternitat per donar exemple). Vostè és la dona amb més poder de tota la democràcia, com s’ha dit?  Salari? Sense comptar cap sobre d’estranquis, com a vicepresidenta el 2014 li tocaven  73.486 €/any  que cal sumar al sou de Diputada de 12.187 €/any. Uns 7.139 € bruts al mes.   Entre unes coses i altres, res d’estrany que li sortissin detractors. Li diuen —ja ho deu saber— “la jefa”. Se l’acusa d’ocupar 10 càrrecs i encara  d’haver volgut  presidir el Comitè especial de coordinació  per a la resposta de la crisi de l’ebola. Són molts càrrecs, no?

També se l’acusa d’imposar la majoria i governar amb el subterfugi dels Reals Decrets Llei,  de posar amics al davant de RNE, RTVE (Leopoldo González Echenique, un altre advocat de l’Estat, només aguantà un any a causa de les retallades)  i l’agència EFE,  de nodrir determinades portes giratòries, de convertir les rodes de premsa dels Consells de ministres en propaganda del partit, de prendre damunt seu responsabilitats alienes com les del CNI, l’ebola o el cas de l’ex-ministre Ruiz-Gallardón, de no complir la llei de paritat  (sobre un total de més de 350 nomenaments  més d’un 70% van ser homes), de no tenir ni idea del que hauria de ser un estat plurinacional, pluricultural i  plurilingüístic, de recolzar allò  de la “indemnització en diferit” per al senyor Bárcenas (febrer 2013), d’ordenar i manar al seu antull i …de moltes altres coses. La pitjor: d’emprar el BOE per fe contrabalanç a la seva acèrrima enemiga M. Dolores de Cospedal, Secretària General del PP i ex-presidenta de Castella-La Manxa. Ja veu, que tot i  el seu posat  de no haver trencat mai cap plat ni cap olla, no la deixen gaire ben parada.

Poques coses l’han esquitxada. No parlarem dels criyts que li van dedicar a Lima ni de Jesús Merino, que hauria cobrat diners del 2002 al 2008 (805.300€), procedents d’activitats de les seves empreses vinculades al cas Gürtel. El 2008 vostè l’hauria nomenat  membre de la direcció del Grup Parlamentari Popular del Congrés, oi? Cert que no va quedar gaire bé donant suport a la querella de Manos Limpias contra el jutge Garzón per investigar els crims del franquisme, però tampoc en sortí malparada. A més, els periodistes són insaciables. Van gosar demanar-li  les condicions del préstec  que el 19 de juliol del 2006 li va fer el Banc de Santander (385.000€) per la compra del xalet on viu amb la seva parella —en una bona zona de Madrid—, del  qual es declara propietària en un 50%, vist que ja pagava una altra hipoteca de 214.000 € al Banco Pastor per l’habitatge on vivia abans del trasllat amb la seva parella. Els periodistes, ja ho sap, confonem la transparència ben entesa amb els comptes clars!

Sempre ha sabut nedar i guardar la roba. Ha tingut una cura exquisida en separar la parcel·la de la Moncloa (la seva, que manefleja al seu albir) de la parcel·la del Partit (la de Cospedal). Quan els temes de la corrupció els han interpel·lat, ha llençat les pilotes cap a Gènova, com si es tractés d’un altre partit.   Quan Cospedal la volia de candidata a alcaldessa de Madrid el maig del 2015  assegurant a Rajoy que sols vostè era capaç de conservar  l’alcaldia (un elogi enverinat), volia fer carambola: es volia treure del damunt no sols a vostè sinó a la seva mentora política, Esperanza Aguirre. Però Rajoy la necessita per al dia a dia (tothom coneix la seva frase predilecta: “Eso háblalo con Soraya”) i vostè no tenia cap ganes d’anar a l’alcaldia. Rajoy  optà per Aguirre per cremar-la, com de fet s’esdevingué. Quan l’economista Luis Garicano publicà un article al “Financial Times” en què la sol·licitava com a recanvi de Rajoy, vostè ni es movia. Només feia pinya amb els seus “sorayos” contra els partidaris de la Cospedal, els “la Congregació  Mariana del G8”.Entre els seus enemics del G8 cal comptar amb els ministres afins a Anna Pastor, de Foment, que visqué molt temps amb l’ai al cor per l’afer de l’AVE de Santiago de Compostel·la. S’hi compten el d’Afers  Exteriors, J. M. García-Margallo, el d’Interior, Jorge Fernández Díaz,  el de Justícia, Rafael Català,   el d’Indústria, José M. Soria i la d’Agricultura, Isabel García Tejerina. Implícitament, de la mateixa corda, però menys expansius: Pedro Morenés (Defensa), José I. Wert (Cultura i ensenyament), Luis de Guindos (Economia).  A aquests ministres s’hi uneix Miguel Arias Cañete, comissari europeu.  Pedigrí absolut. No se sap de què parlen. Potser fan plans contra Bárcenas, que declarà que ell mateix havia donat  en pròpia mà sobres amb diners a Cospedal. No volen cap investigació judicial separada del cas Gürtel contra Cospedal per finançament irregular  en la seva  campanya a la presidència de Castella-la Manxa del 2007 (200.000€ procedents de Sacyr, a canvi d’un contracte per retirar deixalles a Toledo durant 10 anys).

Vostè, és clar,  es defensa amb els seus “sorayos”, entre els quals,  Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda, Fàtima Bàñez (Treball), Alfonso Alonso (Sanitat), Jordi Moragas, cap del gabinet del President i els germans Álvaro i Alberto Nadal, responsable de l’oficina economia de la Moncloa i secretari d’Estat d’Energia i altres secretaris de l’àrea política. Els “Congregacionistes” els acusen a vostès, de tenir la premsa comprada, i de riure’s dels lapsus de donya Dolores: “Hemos trabajado mucho para saquear nuestro país”. Rajoy ha deixat fer. Sap que el foc creuat entre les dues  és una garantia per mantenir la poltrona i està venir-les veure venir. Postser no comptava amb que la Cospe fos descavalcada de Castella-la Manxa. Núñez Feijoo, ben calladet com vostè, estava preparat per substituir-la, però les Mareas gallegues se’l van endur per davant en les darrers eleccions. Les coses s’han complicat i, encara que vostè, amb la seva cara bonica, es fregui les mans, Rajoy haurà de mantenir un temps més la secretaria del PP a bany maria.  Amb el temps i una canya encara l veig pactant amb Albert Rivera.

Diari de Girona, 17-VIII-2015

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s