Fragmentació, sobiranisme i futurs pactes contra natura

És massa aviat per destil·lar una reflexió com cal sobre les eleccions d’ahir. En les pàgines d’aquest diari, el lector hi trobarà resultats precisos, però les opinions més punyentment interpretatives arribaran a partir de demà, quan la voràgine de la nit electoral, amb  les presses pertinents, permeti  separar-se una mica de la immediatesa i es pugui contemplar el bosc sense que cap arbre en concret en faci perdre la perspectiva global.

Dues coses, tanmateix, que estaven cantades, s’han donat: la fragmentació  en el govern dels municipis hispànics —cosa que catapulta a C’s i a Podemos a poder arbitrar determinades situacions fins fa ben poc inimaginables— i la davallada del PP que ha fet tremolar tots els seus cappares. Sobretot si es parteix de les eleccions del 2011, quan disposava d’un 37,5% de la confiança dels espanyols i ara s’ha situat  on és, a més de deu punts menys.  L’abril passat el CIS ja els donava només el 25,6% de vots (han arribat al 27,03%) enfront del 24,3% del PSOE (ha assolit el 25,3%), una distància que s’havia anat reduint a poc a poc, sense que el PSOE fes cap oposició especial, només a còpia de retallades del PP, d’incompliment del programa electoral i de fer-se públiques unes corrupcions darrera de les altres.  (Podemos, que havia ultrapassat el 20%,  segons el CIS havia baixat a l’abril al 16,5% i, anant amb coalicions com ha ana, es fa difícil de comptar-ho ; en canvi, C’s d’Albert Rivera havia pujat al 6,5% (la meitat del que se li atorgava)  per damunt del 4,7 % d’IU i de l’insignificant 1,04% d’UPyD, amb la senyora Rosa Díez estavellada sense remissió). Quant a les capitals s’augurava la pèrdua del segell de majoria PP a Madrid  (Aguirre, versus el tertulià socialista Carmona i la jutgessa “podemosista” Manuela Carmena, es pot trobar que  POSE i Podemos sumin), València (malgrat el ‘caloret’ de la Rita Barberà, segons les enquestes, PP+C’s estaria entorn de 45 regidors(no van passar de 16 i podrien sumar les esquerres:  PSPV-PSOE+Podemos+Compromís ), Sevilla (El PP, si guanya, necessitarà C’s), Santiago (PSdeG-PSOE i Compostela Alerta poden arrabassar l’alcaldia a la suma PP+C’s)…

Quant a les comunitats autònomes, també semblava cantat que el PP perdia majories a Madrid (Cifuentes necessitarà C’s), Castella-la Manxa (Cospedal pot necessitar C’s i no crec que aconsegueixi el 9% de vots), el PP conservaria Castella-Lleó, La Rioja (amb l’ajut de C’s) i Múrcia, i perdria a favor del PSOE l’Extremadura de Monago i Astúries. Altrament a  Cantàbria pot necessitar el C’s , a Balears hi podria haver majoria d’esquerres i a València es pronosticava un empat tècnic dretes i esquerres. Tampoc no estaven clares d’altres comunitats governades pel PP sense majoria. A Navarra es podia imposar una majoria d’esquerres amb l’ajut de Podemos (les enquestes les sumaven en els pronòstics i es van equivocar donant  escons a C’s ja que els resultats han esta: 15 UPN, 8 Ehbildu, 7 PSN-PSOE,  7 Podemos, 9 Geroabai, 2 Ezquerra,  2 PP) i també li perillava a Luisa-Fernada Rudi el govern d’Aragó. (Recordem que el PSOE sols governava Andalusia —i la cosa està com està—, Astúries amb Javier Fernández ,i ho podrà seguir fent,   i les Canàries amb pacte i no crec que pugui tornar a canviar de signe sumant  PP i Coalició Canària.)

Ara veurem com queden les coses i quina mena de pactes de govern surten i quants n’hi haurà d’aquells  contra natura, acordats  només per interessos polítics  sense que la ciutadania pugui dir ni ase què hi fas aquí. Perd Rajoy, doncs, i guanyen Albert Rivera —i ara, a l’hora dels pactes, serà el moment de valorar fins a quin punt C’s és la marca blanca del PP—i Pedro Sánchez (i d’esquitllentes Pablo Iglesias). Però derrotes i victòries resulten una mica pírriques, perquè, d’una banda,  tot i haver perdut majories,  Rajoy seguirà governant a molts llocs i, de l’altra,  Pedro Sánchez, si no vol acabar  amb només un parell de taques vermelles al mapa electoral, s’haurà d’abaixar els calçotets per seduir de la millor manera  Podemos com a la seva amant preferida abans d’aquesta mena de partit on tots els arrengleraments són possibles que és C’s. És clar que tant Rivera com Iglesias, després del que han dit  de la casta i de la seva impol·luta posició de no voler pactar amb ningú que faci flaire de corrupció,  hauran de vigilar molt perquè ni se’ls titlli d’irresponsables  ni se’ls vegi el plomall del propi interès a l’hora de signar certs pactes de govern. La pell de brau tussa amb tota la seva maquinària econòmico-massmediàtica  i no serà els serà tan fàcil mantenir-se com van poder fer fa uns mesos a Andalusia demanant els caps de Griñán i Chaves a  Susana Díaz, si volia poder formar govern. Hi ha poders econòmics i massmediàtics que els han aplanat el camí per arribar on han arribat, però ara els poden  parar els peus.

A Catalunya les coses eren del tot diferents. Enllà de la mala pràctica de les llistes fantasmes tan atribuïble a Sánchez-Camacho com a Iceta, el primer focus d’interès, aquí, entre nosaltres,  era saber si guanyaven les llistes sobiranistes a tot el país o no. Consultin els resultats al diari i s’ho responguin. Ha estat que sí. El segon nus a desentrellar  era saber què passaria a les capitals. En el consistori gironí, per exemple, governat per CiU (10 regidors), amb 8 no inscrits,  2 per al PP, la CUP i ICV-EVA i 1 per al PSC-PSOE, CiU resisteix perfectament,  malgrat que a les europees de l’any passat guanyà ERC amb un 18,5%, seguida de CiU (16,5%), davant d’un PSC-PSOE que ho havia estat tot  a la capital (15,5%)? Les enquestes, ara,   situaven CiU amb 11 ( han estat 10) regidors i el PSC-PSOE amb 4 (com ERC i la CUP). Es fàcil de veure si ho han encertat.

 I a Tarragona? Fins ahir els 27 escons municipals es repartien així: PSC-PSOE,12; CiU i PP,7; ICV-EUA,1. La pregunta era si aguantaria Fèlix Ballestros malgrat guanyés les darreres europees ERC amb un 18,5%, seguida de CiU amb un 16% i un PSC-PSOE amb el 15,5%? Però CiU va fer els recanvis amb retard i les enquestes i seguien donant la victòria a Ballesteros amb al incursió de ERC i C’s en el govern municipal amb 4 regidors per a cada força. Ha estat ben bé així?

I què s’esdevindria a la Paeria de Lleia, amb tot el debat d’Àngel Ros i la seva contestatària Marta Camps, segona de bord llençada per la borda? El consistori el formaven 15 regidors del PSC-PSOE i 6 de CiU i del PP. La majoria,13. Ros, segons les enquestes, es quedava amb 11/12, que han estat 8. Hi entrava ERC amb 3 regidors —a les darreres europees guanyà ERC (23%), seguida de   CiU (22%)— , C’s amb ¾, PP es quedaven amb 4 i CiU amb 3. Possibilitats per l’entrada d’un regidor de la CUP (que han estat 2) i d’ICV-EUA. Dolça derrota amb difícil pacrte?

A la ciutat de Barcelona la notícia esperada era que C’s  passaria pel davant del PSC-PSOE, del PP i d’ERC, malgrat els republicans pujaven en regidors segons totes les enquestes.  La fragmentació esperada ha estat un fet. L’enquesta de “La Vanguardia” del 4 de maig donava la victòria a Trías (CiU) que només perdia  3/4 regidors (passava de 15 a 10/11) per davant de Barcelona en comú d’A. Colau (una amalgama de ICV-EUA, Podemos i d’altres forces) que aconseguia 7 regidors enfront dels 5 del 2011 i dels 6 de C’s. Tres dies després, el CIS donava 11 regidors a Colau, per davant dels 8 de CiU (que han estat 10). C’s seguia com a tercera força per davant del PSC-PSOE (amb 5, en relació als 11 que havia obtingut en les últimes eleccions locals). L’11-V “El Periódico” donava 10/11 regidors a CiU, 8/9 a Bcomú, 6/7 al PSC-PSOE, 5/6 a C’s, 3/5 a ERC i 0/2 a la CUP. En totes tres enquestes, la suma del vot no sobiranista explícit (si sumem BComú a PSC-PSOE, PP i C’s) és superior al vot sobiranista explícit (CiU, ERC i CUP). Ara ja saben qui ha guanyat. A Madrid es fregaran les mans? Ada Colau potser podrà fer govern, però veurem com aprova els pressupostos.

Diari de Girona, 25-V-2015

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s