La religiositat d’un ministre, en quarentena

A Jorge Fernández Díaz 

Fill de militar franquista, nascut a Valladolid el 1950, establert a Barcelona des dels 3 anys, estudià i enginyeria industrial i oposità al Cos d’Inspectors Superiors de Treball i Seguretat Social de l’Estat, oi?  També és membre supernumerari de l’Opus Dei, no? Amb tant de temps a Catalunya, se suposava  que havia entès el tarannà dels catalans. Ha passat per l’UCD —Delegat de Treball a la ciutat comtal (1978-80), governador civil d’Astúries (1980-81) i de Barcelona (juliol 1981-setembre 1982)—i pel CDS; en no aconseguir escó el 1982 es passà a Fraga amb armes i bagatges, milità a AP (es diu que el 1983 cabien en un taxi), i col·laborà en la  refundació com a PP el 1989. Elegit regidor de l’Ajuntament i, més tard, diputat al Parlament català (1984), i a les Corts des de 1989.  Llavors, vostè, a Catalunya, representava l’ala moderada del partit, enfront de Vidal-Quadras. Però a Catalunya s’imposaren els falcons el 1990 i va haver de cercar altres aires. Amb la victòria d’Aznar el 1996, ocupà diverses secretaries d’Estat —Administracions Territorials (1996-99), Educació, Universitats, Investigació i Desenvolupament (1999-2000), Relació amb les Corts (200-2004), vicepresident tercer del Congrés…— fins ocupar la cartera d’Interior el 22-XII-2011,  en contra —diuen males llengües— de l’opinió de l’inefable assessor Jorge Moragas. Un bon currículum. Diuen —no sé si adversaris o amics—, que li agrada el color gris, que no voldria que es parlés de vostè, però, renoi!, cau en paranys perquè se’n parli, com, per exemple, quan es manifesta religiós i diu que va a pregar a al tomba de Franco al Valle de los Caídos. O quan assegurava el desembre del 2013 (tants anys a Catalunya sense entendre res!) que els catalans no podíem celebrar àpats de Nadal perquè ens barallàvem amb la qüestió del dret a decidir, que, posi-s’ho al cap, és el nostre procés cap a la independència.
El primer trasbals el va tenir quan era vicepresident del Congrés i convencé José Bono de posar una placa en honor de la monja integrista Sor Maravillas Pidal y Chico de Guzmán.  El sentit comú i l’oposició d’una bona majoria de diputats enllestí el tema i la  Sor en qüestió es quedà sense placa. Primer desengany?
Els altres li han caigut de Ministre. El primer i més escandalós, quan la Policia Nacional, amb les indagacions que fins aleshores havia realitzat amb la tècnica investigadora del “retalla i enganxa” el grup de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF), en plena campanya electoral de les eleccions catalanes del passar 25-XI-2012, filtrà al diari “El Mundo” que el President Mas i no sé quanta més gent de CiU tenien diners a Suïssa. Fou un escàndol. Es demanaren explicacions. Encara és l’hora n’hagi donar ni una de sola ni  que s’hagi provat la calúmnia en relació al president Mas. La Magistratura, en una sentència ominosa, va  resoldre a favor de la llibertat d’expressió del diari. Senyor Fernández Díaz, el 8è manament de la Llei de Déu no és “no llevaràs falsos testimonis ni mentiràs”? Llegeixi la Bíblia: Èxode 20,26; Deuteronomi 5,20.   No li diu res el seu confessor?

Vist que allò no havia anat malament —“enllarda els altres, que alguna cosa queda”—, ho va voler repetir abans del pseudoreferèndum català del 9-N amb l’alcalde Xavier Trias. Aquest va moure Roma i Santiago per provar la falsedat, i declarà, fent-li un menyspreu absolut, que a partir d’aquell moment vostè  li havia caigut als peus i no mereixia ni una paraula. El resultat va ser que la  Fiscalia Anticorrupció arxivà la investigació oberta contra l’alcalde de Barcelona, sobre aquell  hipotètic compte de diners a Suïssa, quan el mes de novembre, el fiscal en cap d’Anticorrupció, Antonio Salinas, havia rebut personalment la denúncia presentada per la Policia Nacional amb les indagacions que fins aleshores havia realitzat un grup de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF). I males llengües propalaven que vostè havia adverat les coses a un cappare de la premsa. Aquest informe, que aportava una sèrie d’elements indiciaris per seguir investigant el tema i sol·licitava comissions rogatòries per avançar en la recerca, havia estat anunciat al Congrés dels Diputats per vostè, de manera que l’arxivament de la causa contra Trias, segons tota la premsa internacional, li suposà un important revés (en d’altres latituds, ja hauria dimitit). Encara no ha donat cap explicació de com fan els informes de les seves investigacions la gent de l’UDEF. Millor dit, sí que ho va fer. Al Jordi Évole quan li va dir xulescament:  “I què?” No ens calen polítics religiosos; n’hi ha prou en què siguin ètics. Això és: competents.

El tema estrella, de totes maneres, que l’ha deixat a la picota ha estat el de l’immigració. I miri que el Papa ha parlat clar! Quantitats ingents d’africans malviuen al Gurugú, davant de l frontera del Marroc, esperant passar la frontera.  Com pot instal·lar “concertines”, això és, filferrades amb coltells coronant les tanques frontereres de Ceuta i Melilla? No s’ha llegit mai la declaració de Drets humans? Quina actuació ha de fer la pobra Guàrdia Civil? Va tenir morts a una platja, recorda? El van criticar des d’institucions nacionals i europees i més d’un centenar d’ONG sobre la il·legalitat de les denominades “devolucions en calent”. I va tenir fins i tot critiques d’instàncies eclesials. Un supernumerari de l’Opus! Miri, senyor Fernández, una de dos: o l’Església està equivocada o el seu cristianisme ha de passar pel Jordà d’una metanoia. De veritat que un home que es diu cristià com vostè segueix els ensenyaments de Jesús el Natzarè en les seves actuacions polítiques?

Per sortir del pas el passat desembre de 2014 vostè volgué reformar la Llei d’estrangeria  en la nova Llei de Seguretat Ciutadana, que la ciutadania qualificà tot seguit  de “Llei mordassa” i en un 82% no hi estava d’acord. Aquesta Llei limita els drets humans fonamentals i justifica les “devolucions en calent “ d’immigrants. S’inspirà al Valle de los Caídos,  potser? Quant als immigrants, la veritat és que  va tenir unes paraules grollerotes: “Que em donin l’adreça i els enviarem els que salten la tanca”. A Antena 3 ho va arranjar una mica: “Si alguns em donen la direcció on puguem traslladar immigrants i em garanteixen la seva manutenció, li asseguro que els els enviarem. Que diguin quantes persones estan disposades a acollir i, si no ho fan,  que callin.”

Doncs, encara que vostè, amb les festes de Nadal pel mig, va procurar-ho amagar, no van callar. Començant per la comunitat cristiana madrilenya de  Sant Carles Borromeu, al barri d’Entrevías,  li van respondre que estaven disposats a acollir els immigrats que saltaven la tanca. I van seguir altres comunitats cristianes. Quines festes de Nadal més amargues, per  a vostè, que es pensa que és un home cristianíssim. Gent humil li donava una lliçó d’humanitat! Un diumenge a migdia, si té uns texans i una camisa vella per passar desapercebut, vagi a la parròquia de Sant Carles, senyor Ministre: hi serà acollit com tothom, celebrarà la Missa (allà en diuen Assemblea) i la taula (en acabat, es fa una paellada d’arròs per a tothom). Potser entendrà com viure el cristianisme actualment.
Ah, me n’oblidava. Per acabar-li d’amargar el Nadal, els magistrats del Tribunal Suprem van donar un cop de puny sobre la taula, a causa, segons ells, de les seves ingerències respecte al Poder Judicial. No estaven d’acord que  critiqués unes excarceracions d’etarres en aplicació de directives del marc europeu que ordena l’acumulació de penes en països diversos. És clar que, a vostè, segons posa de manifest, Europa li preocupa tant com l’Evangeli, senyor Fernàndez Díaz. Força menys que construir a Fitero una de les dues casernes de la Guàrdia Civil  que s’havien de bastir el 2014, obra considerada pels propis veïns i per membres del cos, una despesa innecessària. (Fitero és el poble on va néixer el seu pare i viu la seva mare —2000 habitants—, i on estiuegen tots els germans Fernández Díaz), Amb tots els respectes, quina pena!

Diari de Girona, 2-III-2015

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s