Un gran petit llibre

Fa uns dies es presentà La Sagrada Família de Barcelona: Quan les pedres criden, de l’escolapi Rodolf Puigdollers, un gran petit llibre, editat a la col•lecció «Emaús» del Centre de Pastoral Litúrgica, que és una veritable guia global —arquitectònica, teològica, bíblica i espiritual— de la basílica barcelonina. Formalment, després d’introduir-nos en la història del temple, hi trobem una part titulada «Una visita en 4D» a partir del resum del que explicà el mateix Gaudí el 30 de març del 1916 a un centenar d’alumnes i professors de l’Escola Pia, quan només es començava a bastir la façana el Naixement i l’arquitecte en persona detallava tots els seus plans, fins al punt de deixar-los tan fascinats, que en van voler llegar testimoni escrit. En acabat, l’autor ressegueix les parts del bastiment —cripta, façanes, torres i cimboris— i acaba explicant l’interior i l’exterior de monument gaudinià, abans d’una cloenda que ens recorda la consagració pel papa Benet XVI ell de novembre del 2010.
Cal destacar els esquemes de la cripta, les façanes i la planta, amb tots els components numerats i explicats; per la qual cosa cal felicitar els maquetistes d’un volumet que facilita al visitant de amb profit la contemplació de l’obra gaudiniana.
Més enllà de l’estructura formal del llibre, cal parlar realment de contemplació, perquè tot el llibre (ja des del subtítol, pouat de Le 10,40) està amarat de l’espiritualitat d’un arquitecte que sostenia que «la bellesa és el resplendor de la veritat, i, ja que l’art és bellesa, sense veritat, no hi ha art». Gaudí s’hi presenta en totes les facetes — arquitecte, matemàtic, escultor o decorador— que tinguessin a veure amb el seu somni. Aquest sol fet desmenteix aquella carta del 9 de gener del 1965, apareguda a La Vanguardia Española i signada per un centenar d’inteHectuals, artistes i fins i tot d’autoritats eclesiàstiques contràries a l’acabament de l’edificació; cosa que es repetí no fa pas tant, el 10 de juliol del 1990, contra les primeres exposicions de les escultures de Subirachs a la façana de la Passió. Les hemeroteques són terribles. També guarden, sortosament, els mots profètics de Mara-gall (hi dedica articles entre el 1900 i el 1907) i els del mateix Gaudí quan assegurava que «gent de lluny vindrà a contemplar la meva obra».
En la presentació, en què també va intervenir Rosa Ribes, experta en l’obra gaudiniana, Puigdollers explicà que el llibre havia sortit del compromís de fer una visita i, consultant bibliografia (val a dir que el volum inclou la més interessant), s’havia adonat que el que e11 perseguia —trobar en carn i os el projecte interior de Gaudí, tant des del punt de vista intel.lectual com emocional— no l’havia acabat de satisfer. Per això, es posà a investigar i a escriure el seu llibre, que, aquest sí, satisfà el lector plenament per l’originalitat. No debades la basílica el passat 2013 va tenir 3.200.000 visitants. Cada dia n’hi passa una mitjana de 20.000 i s’ha batut el rècord amb 50.000 en una sola jornada. Això permet que en un moment de crisi com l’actual s’hi puguin invertir dos milions d’euros al mes. Actualment, hi treballen vint arquitectes i un centenar de treballadors fixos, sense comptar-hi les feines externalitzades. S’han incorporat entre els tècnics eines informàtiques i estris de disseny assistit. I, així i tot, quan demanes als tècnics quan s’acabarà, no els agrada donar dades. Ara l’obra arriba als 80 m i cal arribar als 170 m, on hi haurà una creu tridimensional, de quatre braços de 12 m, a la qual la gent podrà pujar amb ascensor. Com deia Gaudí: «El meu client no té pressa.»

El Pregó, 15-30 de novembre de 2014

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s